بدن انسان متشکل از ساختارهای بسیار پیچیدهای است که برای کنترل و هماهنگی بین این ساختارها، بدن از ترفندهای متعددی استفاده میکند.
این هورمونهای متنوع، از غدد مختلفی در بدن ترشح میشوند. یکی از این هورمونها، هورمون رشد نام دارد. این هورمون نقشهای مهمی در بدن دارد و کمبود آن میتواند مشکلات و بیماریهای زیادی را بهدنبال داشته باشد.
هورمونی که آن را با نام هورمون رشد میشناسیم، یک هورمون پپتیدی است که رشد و نمو و بازسازی را تحریک میکند. این هورمون پپتیدی از ۱۹۱ اسیدآمینه تشکیل شدهاست و یک پلیپپتید بسیار طولانی و تکزنجیرهای است. نام علمی این هورمون، سوماتوتروپین است.
هورمون رشد یکی از هورمونهای مهم بدن است که از هیپوفیز ترشح میشود. این هورمون در رشد، تکامل بدن، ترمیم سلولها و متابولیسم نقش دارد.
علائم کمبود هورمون رشد در کودکان و نوجوانان
علائم اختلالات هورمونی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است. علامت اصلی کمبود هورمون رشد در کودکان کاهش رشد قد کودک است. این حالت خصوصا از سن ۳ سالگی به بعد قابل ردیابی است. چراکه بیشترین تأثیر این هورمون در کودکان مربوط به رشد قد آنهاست. درصورت کمبود این هورمون، کودکان در هر سال کمتر از ۳.۵ سانتیمتر رشد میکنند.
از طرفی کودکان مبتلا به نقص هورمون رشد چهرهای جوانتر و کودکانهتر دارند، گویا رشد آنها تکمیل نشده است. معمولا هیکل آنها هم چاقتر از حالت نرمال است. کودکان درگیر با کمبود هورمون رشد در رشد مو هم دچار اختلال هستند.
تأخیر در بلوغ هم از نشانههای جدی کمبود HGH است. در بسیاری از موارد، علائم کمبود در کودکان ممکن است با نشانههای سایر بیماریها همپوشانی داشته باشد. در این شرایط بررسی و معاینه دقیق کودک توسط متخصص کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد.
دلایل کمبود هورمون رشد در کودکان
برخی از محققان بر این باورند که اساس کمبود و نقص هورمون رشد در کودکان کمتر میتواند ریشه ژنتیکی و مادرزادی داشته باشد و شانس اینکه این کمبود از والدین به کودکان منتقل شود، بسیار کم است. اما بااینحال آنها بر این باورند که اکثر کودکانی که یک بیماری نقص ژنتیکی مانند شکاف کام دارند، بیشتر در معرض کمبود هورمون رشد هستند. در نتیجه نمیتوان احتمال ژنتیکیبودن نقص هورمون رشد در کودکان را نادیده گرفت.
آسیبهایی که به غده هیپوفیز و هیپوتالاموس وارد میشود را میتوان بهعنوان دلایل اصلی کمبود HGH در نظر گرفت. این ضربه و آسیبها میتواند قبل از تولد، در حین زایمان و بعد از تولد اتفاق بیفتد.
کمبود اکتسابی هورمون رشد در دوران کودکی و نوجوانی هم ممکن است ایجاد شود. ضربه شدید سر، تومورها، عفونتهایی مانند آنسفالیت و مننژیت در کودکان و مواردی ازایندست میتواند موجب کاهش ترشح هورمون رشد در کودکان شود. تشخیص علت ایجاد این کمبود برای تعیین مسیر درمانی درست در کودکان بسیار ضرورت دارد.
منبع: دکتر تو