دوش گرفتن یا حمام رفتن روزانه واقعا به پوست و سلامت عمومیمان آسیب میرساند.
به گزارش گیلان سلامت به نقل از هلث لاین، برخی افراد هر روز دوش نمی گیرند. در حالی که توصیه های متناقضی در مورد اینکه چند بار باید دوش بگیرید، وجود دارد.
ممکن است بی نتیجه به نظر برسد، اما دوش گرفتن هر روز می تواند برای پوست شما مضر باشد. برخی از متخصصان پوست تنها دوش گرفتن یک روز در میان یا دو تا سه بار در هفته را توصیه می کنند.
بسیاری از مردم حداقل یک بار در روز دوش می گیرند، صبح یا شب قبل از خواب. بسته به روز و سطح فعالیت شما، حتی ممکن است دو یا سه بار در روز دوش بگیرید.
هیچ بحثی در مورد اهمیت بهداشت شخصی وجود ندارد. اما در حالی که برخی افراد روزانه دوش می گیرند، در بسیاری از موارد لازم نیست که بخشی از برنامه روزانه شما باشد.
متقاعد نشده اید که می توانید از دوش گرفتن روزانه صرف نظر کنید و تمیز بمانید؟ در اینجا مواردی است که باید در مورد دوش گرفتن زیاد و همچنین عدم دوش گرفتن کافی بدانید.
چه میزان دوش گرفتن بیش از حد است؟
توصیه فوق از جانب متخصصان پوست به این معنی نیست که باید روتین دوش گرفتن خود را کاهش دهید. پوست هر فردی متفاوت است و پوست هر فردی می تواند فصل به فصل تغییر کند.
برای مثال، ممکن است پوست شما در زمستان خشکتر باشد، در این صورت دوش گرفتن زیاد میتواند باعث خشکی شدیدی بشود . با این حال، دوش گرفتن هر روز در تابستان ممکن است تأثیر منفی بر پوست شما نداشته باشد.
از آنجایی که هیچ قانونی در مورد مقدار زیاد دوش گرفتن وجود ندارد، مهم است که بدن خود را بشناسید و تعیین کنید که پوست شما چه چیزی را می تواند تحمل کند یا چه چیزی برای پوست شما خوب است.
به دلیل ترجیح شخصی، ممکن است نخواهید از دوش گرفتن روزانه صرف نظر کنید. اگر این برای شما صدق می کند، به گفته کارشناسان ، فقط یک بار در روز دوش بگیرید.
در غیر این صورت شما با بیش از حد دوش گرفتن چربی های ضروری پوست خود را از بین می برید. این باعث خشکی می شود که می تواند منجر به التهاب پوست یا اگزما شود. ممکن است پوست شما احساس خارش کند و ممکن است ترک بخورد، پوسته پوسته شود و قرمز شود.
اگر به بیماری پوستی مانند پسوریازیس مبتلا هستید ، بیش از یک بار دوش گرفتن در روز حتی ممکن است باعث تشدید آن شود. همچنین، دوش گرفتن زیاد ممکن است باکتری های "خوب" را از پوست شما پاک کند و شما را در معرض خطر عفونت قرار دهد.
سلامت پوست تنها دلیل برای کمتر دوش گرفتن نیست. دوش آب زیادی مصرف می کند، اما ممکن است متوجه این میزان آب نباشید
اگر به اندازه کافی دوش نگیرید چه اتفاقی می افتد؟
همانطور که می توانید بیش از حد دوش بگیرید، می توانید خیلی کم دوش بگیرید. بنابراین، اگرچه دوش گرفتن کمتر ممکن است سلامت پوست را بهبود بخشد، اما همچنان باید بهداشت شخصی خود را در نظر داشته باشید.
غدد عرق قسمت اعظم بدن شما را می پوشانند و زمانی که گرمازده شده، استرس دارید، تغییرت سطح هورمون ها را تجربه می کنید یا فعالیت بدنی دارید، عرق تولید می کنند. عرق به خودی خود بی بو است تا زمانی که با باکتری هایی که به طور معمول روی پوست وجود دارند ترکیب شود.
هر چه بیشتر بدون دوش بمانید، بوی بدن اجتناب ناپذیر است، به خصوص در زیر بغل و کشاله ران.
البته خطر بوی بد بدن تنها دلیل دوش گرفتن یا استحمام منظم نیست. عدم رعایت بهداشت یا دوش گرفتن مکرر می تواند باعث تجمع سلول های مرده پوست، کثیفی و عرق روی پوست شما شود. این می تواند آکنه را تحریک کند و احتمالاً شرایطی مانند پسوریازیس، درماتیت و اگزما را تشدید کند.
کم دوش گرفتن نیز می تواند باعث عدم تعادل باکتری های خوب و بد روی پوست شما شود. وجود باکتری های بد روی پوست شما را در معرض خطر عفونت های پوستی قرار می دهد. این ممکن است منجر به درماتیت غفلت شود ، جایی که لکه هایی از پلاک به دلیل پاکسازی ناکافی روی پوست ایجاد می شود.
حمام کردن سلول های مرده پوست را نیز از بین می برد. هنگامی که شما به اندازه کافی حمام نمی کنید، این سلول ها می توانند به پوست شما بچسبند و باعث ایجاد هیپرپیگمانتاسیون شوند. از سرگیری بهداشت خوب می تواند این وضعیت را اصلاح کند.
اگر به اندازه کافی حمام نمی کنید
اگر از دوش گرفتن زیاد فاصله بگیرید، ممکن است این موارد را تجربه کنید:
افزایش بوی بدن
آکنه
شعله ور شدن بیماری های پوستی مانند اگزما، پسوریازیس و درماتیت
عفونت های پوستی
تیرگی پوست یا تغییر رنگ
در موارد شدید، درماتیت غفلت، تکه های ضخیم پوسته پوسته شده
نکاتی برای سالم حمام کردن
در اینجا چند نکته برای حمام صحیح و محافظت از پوست وجود دارد.
فقط یک بار در روز دوش بگیرید (در صورت امکان یک روز در میان). روزهایی که دوش نمی گیرید، صورت، زیر بغل و کشاله ران خود را با یک پارچه شستشو بشویید.
با آب داغ دوش نگیرید به جای آن از آب ولرم استفاده کنید.
دوش گرفتن را به 5 تا 10 دقیقه محدود کنید.
از یک صابون یا پاک کننده ملایم استفاده کنید و قبل از خروج از حمام صابون را کاملاً بشویید.
پوست خود را با حوله مالش ندهید. برای حفظ رطوبت، پوست را خشک کنید.
از پاک کننده ها و صابون های دارای عطر یا دئودورانت اجتناب کنید. این محصولات می توانند پوست شما را تحریک کنند.
بعد از هر بار دوش گرفتن یا حمام از کرم مرطوب کننده مناسب پوست خود استفاده کنید.
چرا باید از دوش گرفتن روزانه دست بردارید
طبق گفتههای دکتر رانلا هرش، متخصص پوست، در مقالهای که در وبگاه اِسِنس منتشر شد، دوش گرفتن روزانه تاثیر خوب و مطلوبی روی بدن ندارد. دوش گرفتن نه تنها حجم عظیمی از آب را هدر میدهد، بلکه باکتریهای مفید را از روی پوست پاک میکند، پوست، ناخن، و موها را خشک میکند، و دستگاه ایمنی بدنتان را نیز ضعیف میکند.
دکتر هرش میگوید: “ما معمولا بیش از حد حمام میرویم. واقعا باید این نکتهی مهم را درک کنیم. دلیل عمدهی ما برای انجام این کار هنجارهای اجتماعی هستند.”
۱. آنقدر که فکر میکنید کثیف نیستید
اگر هر روز ورزش نمیکنید یا کار بدنی ندارید که مجبور شوید ساعتهای زیاد عرق بریزید، پس قطعا به دوش گرفتن یا حمام رفتن روزانه نیاز ندارید. طبق گفتههای دکتر کِیسی کارلوس، استادیار پزشکی بخش پوست در دانشکدهی پزشکی دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو، که طی مقالهای در وبگاه تودی منتشر شد، بسیاری از صابونها باعث خشکی پوست میشوند زیرا چربیهای ارزشمند روی پوست را پاک میکنند. به علاوه، بیشتر آدمها در شرایطی از صابون استفاده میکنند که در حقیقت نیازی به استفاده از آن وجود ندارد. به گفتهی کارلوس، پوست واقعا به خوبی میتواند خود را تمیز نگه دارد؛ به همین دلیل قطعا نباید این چنین به دفعات زیاد به فکر شستشوی خودمان باشیم.
اگر بخواهیم کمی به این مسئله فکر کنیم، باید به دورانی باز گردیم که در طبیعت زندگی میکردیم؛ در آن شرایط بدون استفاده از هیچگونه صابون یا مواد شستشوی مضر، فقط خودمان را در رودخانه یا نهر میشستیم. بنابراین، چرا امروزه فکر میکنیم بدنمان واقعا به اینگونه محصولات نیازمند است؟
۲. باکتریهای مفید را از بدن پاک میکند
دو متخصص پوست در مصاحبهای با وبگاه بازفید، این حقیقت را اعلام کردند که شستشوی روزانهی پوست دقیقا باعث میشود باکتریها مفیدی که برای سلامتیمان ضروری هستند، از روی پوست پاک شوند. به علاوه، دوش گرفتن مکرر باعث ایجاد ترکهای بسیار کوچکی روی پوست میشود، و بدنتان را در معرض عفونتها قرار میدهد (به ویژه هنگامی که باکتریهای مفید نیز روی پوست وجود نداشته باشند).
۳. موهایتان را خشک میکند
درست مثل پوست، چربیهای طبیعی موجود در موها نیز با شستشوی روزانه از بین میروند؛ و این ترتیب موهایتان خشک، آسیبدیده، و وز میشوند. به گفتهی آندرا ال. هِیدن، مدیر انجمن بینالمللی تریکولوژیستها، نباید موهایتان را بیش از یک یا دو بار در هفته بشویید (و این شامل خیس گردن موهایتان نیز میشود). با اینکه نیازی نیست هر روز موهایتان را بشویید، ولی همچنان میتوانید برای مرطوب نگه داشتن موها از حالتدهندهها استفاده کنید.
۴. پوستتان را خشک میکند
دوش گرفتن مکرر با آب داغ میتواند پوستتان را خشک کند، و باعث ایجاد ترک و پوستهپوسته روی سطح پوستتان شود. بار دیگر لازم به ذکر است، شستشوی زیاد بدن، صرفنظر از کدام بخش، رطوبت و چربی را از سطح پوست میگیرد و باعث خشک شدن آن میشود. وبگاه وبامدی توصیه میکند اگر مجبور هستید هر روز دوش بگیرید، سعی کنید طول مدت آن بیش از ۱۰ دقیقه نشود، و همچنین از آب سرد استفاده کنید که پوستتان دچار خشکی نشود.
۵. ناخنهایتان آسیب میبینند
آب داغ ناخنها را منبسط میکند، و باعث ورقهورقه شدن و ترک خوردنشان میشود. بار دیگر باید بگوییم، ناخنها با شستشوی زیاد، رطوبت و چربیشان را از دست میدهند، و خشک و پوستهپوسته میشوند.
۶. آب هدر میرود
بر اساس سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، به طور میانگین یک خانوادهی چهار نفره، روزانه ۱۵۱۴ لیتر آب مصرف میکند! اگر هر یک از اعضای خانواده بخواهد هر روز دوش بگیرد، آب بسیار زیادی هدر میشود، زیرا یک حمام ۱۰ دقیقهای به اندازهی ۶۰ لیتر آب مصرف میکند. شاید فکر کنید حمام کردن در وان نسبت به دوش گرفتن آب کمتری مصرف میکند زیرا در آن حالت شیر آب دائما باز نیست، ولی طبق گزارشی از دانشگاه استنفورد، حمام کردن در وان سه برابر دوش گرفتن آب مصرف میکند.
منبع: سلامت نیوز