تخم مرغ دارای ارزش غذایی بسیار بالایی بوده و تشخیص نوع سالم آن قبل از مصرف ضروری است.
به گزارش خبرنگار گیلان سلامت، روش تشخیص تخم مرغ سالم قبل از مصرف از جمله موضوعات مهمی است که در مصاحبه این هفته با دکتر سالک رزیدنت تخصص بهداشت مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد.
وی در مورد شکل ظاهری محتویات داخل تخم مرغ و تشخیص سلامت یا کهنه بودن آن گفت: برای تعیین کیفیت تخم مرغ و تازگی و کهنه بودن آن، دیدن تخم مرغ در برابر نور مورد ارزیابی قرار می گیرد.
رزیدنت تخصص بهداشت مواد غذایی، بررسی شکل و اندازه ظاهری تخم مرغ را از دیگر موارد مورد ارزیابی این ماده غذایی عنوان کرد.
وی ادامه داد: همچنین به وسیله شکستن تخم مرغ در ظرف مسطح می توان سلامت تخم مرغ را مورد قضاوت قرار داد.
سالک افزود: پس از شکستن تخم مرغ در داخل ظرف مسطح؛ در تخم مرغ تازه و با کیفیت سه قسمت مجزای زرده، سفیده غلیظ و سفیده رقیق قابل رؤیت است.
وی معتقد است که این سه قسمت در تخم مرغ تازه به اصطلاح به خوبی ایستاده اند و از هم به آسانی قابل تشخیص هستند.
این مسئول اظهار کرد: هرقدر تخم مرغ مانده تر یا کیفیت آن ضعیف تر باشد، سفیده غلیظ آبکی تر و در ظرف پهن می شود به طوری که تشخیص دو قسمت آبکی و غلیظ سفیده از هم مشکل می شود.
به گفته وی، زرده تخم مرغ نیز قوام جمع و جور خود را از دست می دهد و وارفته شده و در داخل ظرف پهن می شود.
سالک تصریح کرد: البته بین این دو مرحله(سالم تا کهنگی)تعداد زیادی مراحل وجود دارد که می توان توسط آن چگونگی کیفیت تخم مرغ و درجه تازگی و کهنه بودن آن را تشخیص داد.
وی همچنین اضافه کرد: این روش برای مصرف کنندگان تقریبا روش قطعی تشخیص سالم یا کهنه بودن این ماده غذایی است.
رزیدنت تخصصی بهداشت مواد غذایی خاطرنشان کرد: در هنگام خرید تخم مرغ باید به اندازه آن توجه کرد زیرا تخم مرغ دفرمه (بد شکل)بسیار کوچک و یا بسیار بزرگ زودتر دچار فساد می شوند.
وی با اشاره به اینکه در تخم مرغ های بزرگ تر دارای خلل و فرج زیاد، احتمال فساد بیشتر است، بیان کرد: وجود خلل و فرج در پوسته تخم مرغ سبب می شود که رطوبت و گازها از تخم مرغ خارج شده یا باکتری ها و عوامل فساد زا به آسانی داخل آن شود.
سالک گفت: از هنگام تولید تا زمان مصرف چنانچه تخم مرغ در شرایط نامناسب قرار گیرد هر لحظه آماده فساد است.
وی درباره انواع رنگ پوسته تخم مرغ و نقش آنها در کیفیت تخم مرغ متذکر شد: رنگ تخم مرغ در کشورها و مناطق مختلف دنیا متفاوت است.
این مسئول ادامه داد: این امر تنها بستگی به سلیقه بازار یا به عبارتی سلیقه مصرف کننده در کشورهای مختلف دارد.
به گفته وی، رنگ پوسته هیچ ارتباطی به کیفیت تخم مرغ از نظر ارزش غذایی و سلامت آن ندارد.