بزرگترین حسن تأمین ویتامینها از طریق منابع غذایی این است که هرگز امکان هایپرویتامینوز و مسمومیت از بعضی ویتامینها و عوارض خطرناک آنها فراهم نمیشود.
به گزارش گیلان سلامت ، به نقل از بهداشت نیوز؛ خیلی ساده با استفاده از یک برنامه غذایی مکفی، متعادل و متنوع، یعنی در چهارچوب امکانات و مقدورات بودجه خورد و خوراک روزانه باید حداقل ۳ واحد سبزیجات، ۲ واحد میوه فصل، ۶ واحد نان و غلات و فرآوردههای تهیه شده از آردهای سبوسدار، ۲ واحد گوشت یا تخممرغ و همچنین ۲ واحد از شیر و لبنیات کمچرب و نیمچرب جهت تأمین مواد مغذی مورد نیاز مصرف شود.
تأمین ویتامینها از طریق منابع غذایی ما را از گزند مسمومیت و عوارض خطرناک داروها و مکملها مصون میکند. البته افرادی که گیاهخوارند، بانوانی که قصد بارداری دارند و همچنین نوزادان، کودکان و افرادی که به بیماریهای خاص مبتلا هستند، در مورد تأمین میزان نیازشان به ویتامینهای ۱۳ گانه باید با پزشک مشورت کنند.
به عوارض استفاده فراتر از میزان نیاز ویتامینها توجه کنید:
الف) خطرات استفاده بیش از اندازه از ویتامینهای محلول در چربی
ویتامین D: ایجاد مسمومیت، افزایش جذب بیشتر کلسیم مازاد بر نیاز، بدحالی وحالت تهوع، سردرد، ضعف عضلانی، سنگ کلیه و صدمات برگشتناپذیر بر عملکرد کلیهها و اختلالات ضربان قلب یا آریتمی.
ویتامین A: مصرف بیش از نیاز ویتامین A، عوارض سخت و سنگینی را موجب میشود. از جمله کاهش استحکام استخوانهای بدن. در دوران بارداری هم اضافه دریافت آن، صدمات جدی به جنین وارد میکند.
ویتامین E: ویتامین E بیخطر از گروه ویتامینهای محلول در چربی در صورت ادامه مصرف بلند مدت با مقادیر بالاتر گرایش به خونریزیها را پدیدار میکند.
ب) ویتامینهای محلول در آب
گرچه در بدن ذخیره نشده، مازاد بر نیازشان دفع میشود، ولی مصرف بیش از نیاز تعدادی از آنها عوارضی را به دنبال دارد، مثلاً:
ویتامین B۳: در دوزهای افزونتر باعث بروز سردرد، سرخی پوست، فشارخون، در مواقع به کارگیری آن در مقادیر مگادوز برای کاهش سطح چربی خون ممکن است فشارخون به قدری کاهش پیدا کند که منجر به از پا افتادن و بیهوشی شود و علاوه بر آن عارضه اسهال، سوزش سر دل، شکم درد و آسیبهای جدی به کبد زمینهسازی شود.
ویتامین B۶: در صورت استفاده بلند مدت دوزهای بالای این ویتامین منجر به اختلالات اعصاب یا نوروپاتی میشود که با قطع ادامه مصرف آن برطرف خواهد شد.
منبع: صراط