گیلان سلامت: ویتامین B نه به یک بلکه به 8 ویتامین مختلف اشاره دارد، تمام ویتامین های گروه B در تبدیل غذا به انرژی در بدن نقش دارند، همچنین هر کدام از این ویتامین ها نقش منحصر به فردی در سلامت فرد ایفا می کنند.
مکمل های ویتامین B کمپلکس شامل تمام ویتامین های B ضروری در یک قرص هستند. برخی حاوی 100 درصد مقدار توصیه شده روزانه از هر ویتامین B هستند و برخی دیگر حاوی دوزهای بالاتری از این ویتامین ها هستند.
به گزارش مدیکال نیوزتودی، بسیاری از افراد تمام ویتامین B مورد نیاز خود را از یک رژیم غذایی متنوع و مفید دریافت می کنند، اما برخی دیگر باید از مکمل های ویتامین B استفاده کنند.
در ویتامین ب کمپلکس چیست؟
اگر محصولی حاوی ویتامین B است باید دارای برخی از موارد زیر باشد:
ویتامین B1 یا تیامین
ویتامین ب 1 برای رشد و عملکرد سالم اندام ها از جمله مغز و قلب حیاتی است.
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
بدن برای تجزیه چربی ها و داروها به ویتامین ب2 نیاز دارد.
ویتامین B3 یا نیاسین
بدن برای حفظ سلامت پوست، اعصاب و هضم غذا به نیاسین نیاز دارد، پزشکان برخی اوقات دوزهای بالای نیاسین را برای کمک به بهبود سطح کلسترول تجویز می کنند.
ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک
ویتامین ب 5 برای سلامت مغز و سیستم عصبی ضروری است.
ویتامین B6 یا پیریدوکسین
ویتامین ب 6 به بدن در ایجاد سلول های جدید قرمز خون برای انتقال اکسیژن به بدن کمک می کند، همچنین در تقویت سیستم ایمنی بدن نیز نقش بسزایی دارد.
ویتامین B7 یا بیوتین
بیوتین برای سلامت مو، ناخن و عملکرد اعصاب ضروری است.
ویتامینB9 یا اسید فولیک
بدن از اسیدفولیک یا فولات برای تولید دی ان ای و مواد ژنتیکی استفاده می کند. در دوران بارداری اسید فولیک ممکن است خطر برخی نقایص مادرزادی را کاهش دهد.
ویتامین B12 یا کوبالامین
سلول های عصبی و خونی بدن به ویتامین ب 12 نیاز دارند، همچنین سطح کافی این ویتامین از کم خونی مخرب که از کمبود این ماده مغذی نشات می گیرد نیز جلوگیری می کند.
ویتامینها گروهی از ترکیبات آلی هستند که برای سلامت موجودات زنده ضروری میباشندبدن انسان ویتامین نمیسازد و برخی از ویتامینها هم که در بدن سنتز میشوند آنقدر نیست که نیاز بدن را تامین کنند، پس لازم است که ویتامینها از طریق رژیم غذایی به بدن فرد برسند
ویتامینها به دو دسته «ویتامینهای محلول در آب» و «ویتامینهای محلول در چربی» تقسیم میشوند. اولین ویتامین محلول در آبی که کشف شد، ویتامینB1 بود.
▪️ خصوصیات ویتامینهای محلول در آب
ـ این ویتامینها همانطور که از نامشان پیداست، در آب محلول هستند. اگر فردی بیشتر از حد مورد نیاز از این ویتامینها در طول روز مصرف کند، معمولا مقدار اضافی از بدن دفع میشود و در بدن به مقدار زیاد ذخیره نمیشوند. دفع اضافی این ویتامینها از طریق ادرار انجام میشود. اگر فردی بهمقدار مورد نیاز از این ویتامینها استفاده نکند، بهسرعت علائم کمبود آنها در بدن ظاهر میشود.
ویتامینهای محلول در آب عبارتند از: ویتامینهای گروه B، ویتامین C.
▪️ خصوصیات ویتامینهای محلول در چربی
این ویتامینها در چربی محلول هستند. اگر بیش از نیاز روزانه دریافت شود، مقدار اضافی در بدن ذخیره میشود. اضافی آن از بدن دفع نمیشود. علائم کمبود این ویتامینها بهسرعت بروز نمیکند چراکه بدن در شرایط کمبود از ذخایر خود استفاده میکند. نیاز نیست که حتما بهصورت روزانه در برنامه غذایی وجود داشته باشد، این ویتامینها دارای ترکیبات پیشساز هستند (این ترکیبات در خارج از بدن فعالیتی ندارند ولی بهمحض ورود به بدن، تبدیل به ترکیب فعال ویتامین میشوند و اعمال خود را انجام میدهند.)مثلا بتاکاروتن پیشساز «ویتامین آ» است.
ویتامینهای محلول در چربی عبارتند از: ویتامین A, ویتامین D, ویتامین E, ویتامین K .
تیامین یا ویتامین ب۱ ؛ این ویتامین تأثیرات بسیار مهمی در سوختن قندها در بدن و عملکرد اعصاب دارد. تیامین از راه روده جذب خون میشود. تغییراتی بر روی آن صورت میگیرد و آماده استفاده بافتها میگردد. یکی از موادی که در جذب آن اختلال ایجاد میکند، الکل است که مصرف زیاد آن موجب کمبود ویتامین تیامین میشود. این ویتامین در بدن ذخیره نمیشود.
عملکرد آن در اندامها، فعال کردن آنزیمهای لازم برای سوختن قند در بدن است. این ویتامین نقش اساسی در ادامه عملکرد چرخه کربن دارد. نقش مهم دیگر آن در اعصاب است. ما برای انجام هر حرکت و یا درک حواس از محیط نیازداریم پیامهای عصبی از مغز به اعصاب بدن و بالعکس منتقل شوند، تیامین در انتقال پیامهای عصبی نقش مهمی دارد
کمبود تیامین در انسان سبب بروز بیماری بریبری میگردد که معمولاً با عوارض قلبی-عروقی و عوارض عصبی و خیزوادم همراه است. عوارض قلبی-عروقی شامل تپش قلب، تنگی نفس و هیپرتروفی قلب میباشد که تدریجاً منجر به احتقان قلب، کبد، ریه و پیدایش خیز میگردد. عوارض عصبی نیز منجر به پلینوریت اعصاب محیطی میگردد که ممکن است با یک خونریزی مغزی همراه باشد.
ضعف عضلانی و بیاشتهایی، کم شدن حرکات معده، حالت تهوع، تب و لاغری توام با اختلالات رویشی و عوارض پوستی از علایم دیگر این بیماری است. فقدان تیامین با افزایش ترکیبات سهکربنه همراه بوده و میزان اسید لاکتیک در سلولهای عصبی و اسید پیروویک در سلولهای عضلانی و خون ازدیاد حاصل میکند. در دامها کمبود تیامین با بروز علائم عصبی همراه است.
حبوبات، کبد و کلیه ها، غنی از تیامین هستند ولی در مرحله پخت طولانی غذاها، ویتامین غیر فعال میشود. احتیاج به تیامین در مراحل ضعف عمومی، نقاهت، کار عضلانی زیاد و شیردهی بیشتر است. اگر جیره غذایی از لیپیدها و پروتئینها غنی باشد، نیاز به تیامین کاهش مییابد. انسان متوسط برای هر هزار کالری انرژی غذایی مورد نیاز، روزانه به ۰٫۵ میلی گرم تیامین احتیاج دارد.
مصرف بیشاز اندازهٔ این ویتامین (۱۰۰ برابر نیاز بدن به صورت تزریقی) باعث مسمومیت شده و علائمی چون سردرد، تشنج، آریتمی قلبی، و واکنشهای آلرژیک را ایجاد میکند.
منبع: سلام دکتر