پنجشنبه, 01 آذر 1403

کلیه از اندام‌های حیاتی بدن به شمار می‌رود که نارسایی در کارکرد آن می‌تواند باعث به خطر افتادن سلامت انسان شود.

به گزارش گیلان سلامت، به نقل از کیدنی، کلیه یکی از حیاتی‌ترین اندام‌های بدن است. بسیاری از مردم از مهم‌ترین کارکرد کلیه که همان دفع مواد زائد و آب اضافی از بدن است اطلاع دارند. این مواد به صورت اوره از بدن دفع می‌شوند. در حقیقت کلیه مسئول تنظیم نمک، پتاسیم، و اسید‌های بدن است.

کلیه‌ها همچنین در فرآیند تولید هورمون در بدن نقش دارند. برای مثال، یک هورمون تولید شده از سوی کلیه‌ها باعث تحریک تولید سلول‌های قرمز خون می‌شود. دیگر هورمون‌های تولید شده از سوی این اندام نیز به تنظیم فشار خون و کنترل متابولیسم (سوخت و ساز) کلسیم کمک می‌کند.

کلیه یک کارخانه شیمیایی بسیار قوی است که کارکرد‌های آن شامل موارد ذیل می‌شود:

۱- دفع مواد زائد از بدن

۲- دفع دارو‌ها از بدن

۳- ایجاد تعادل در آب بدن

۴- ترشح هورمون برای تنظیم فشار خون

۵- تولید یک نوع فعال ویتامین D که باعث استحکام و تقویت استخوان‌ها می‌شود.

۶- کنترل تولید سلول‌های قرمز خون

با این حال، برخی بیماری‌ها می‌تواند باعث بیماری‌های مزمن کلیوی شود. بیماری‌های مزمن کلیوی به هر گونه فعالیت غیرعادی کلیه اطلاق می‌شود که می‌تواند شامل طیف گسترده‌ای از موارد مانند دفع پروتئین به ادرار و یا کاهش عملکرد کلیه برای ۳ ماه یا بیشتر، شود.

نارسائی کلیه چگونه بروز می‌کند؟

عوامل مختلفی می‌تواند باعث بیماری‌های مزمن کلیوی شود. ممکن است کلیه تحت تاثیر بیماری‌های دیگر مانند دیابت و فشار خون بالا قرار بگیرد. با این حال، برخی از این عوامل ارثی است و یا ممکن است فرد به طور طبیعی با آن مشکلات به دنیا آمده باشد.

از دیگر بیماری‌های کلیوی می‌توان به سنگ کلیه اشاره کرد که می‌تواند باعث بروز درد شدید در پهلو‌ها و کمر فرد شود. سنگ کلیه نیز می‌تواند ناشی از طیف گسترده از مسائلی مانند عوامل ژنتیکی و ارثی، جذب بیش از حد کلسیم از مواد غذایی، عفونت مجاری ادراری و یا انسداد آن‌ها بروز کند.

به طور معمول بیماری‌های کلیوی، هر دو کلیه را درگیر می‌کند. اگر فیلتر‌های کلیه به دلیل بیماری‌های مختلف دچار مشکلات جدی شوند بدن شاهد دفع آب زیاد خواهد بود. گرچه بسیاری از بیماری‌های کلیوی تا زمان تشدید بیماری علائمی ندارند، اما رایج‌ترین علائم مرتبط با این بیماری شامل موارد ذیل می‌شود:

۱- فشار خون بالا

۲- وجود خون یا پروتئین در ادرار

۳- افزایش سطح کراتین و اوره خون. در واقع زمانی که کلیه دچار نارسائی شده و توانایی آن برای دفع اوره و کراتین کاهش می‌یابد، سطح این دو ماده در خون افزایش می‌یابد.

۴- "میزان فیلتراسیون گلومرولی" (GFR) به کمتر از ۶۰ می‌رسد. GFR در واقع یک مقیاس برای عملکرد کلیه است.

۵- تکرر ادرار به ویژه در زمان شب، دفع سخت یا دردناک ادرار

۶- پف شدن اطراف چشم، تورم دست‌ها و پا‌ها

توصیه می‌شود با مشاهده علائم بالا در اسرع وقت به پزشک متخصص رجوع کنید. عموماً پزشکان با انجام آزمایش خون و ادرار می‌توانند به راحتی به ابتلای فرد به نارسایی کلیه پی ببرند. افرادی که از دیابت و بیماری فشار خون رنج می‌برند باید توجه بیشتری به کارکرد کلیه خود داشته باشند.

منبع: بهداشت نیوز

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان