جمعه, 02 آذر 1403

محققان با تولید نوعی پوشش زیستی با استفاده از فسفر سیاه مقابله با باکتری‌های جان سخت را ممکن کرده‌اند. این پوشش بعد از نابودی باکتری‌ها خود نیز به طور خودکار از بین می‌رود.

به گزارش گیلان سلامت، افزایش مقاومت باکتری‌ها در برابر انواع آنتی‌بیوتیک ها به موضوعی نگران کننده مبدل شده و محققان استرالیایی برای غلبه بر این چالش یک پوشش خاص از جنس فسفر سیاه تولید کرده‌اند که می‌تواند به سرعت باکتری‌ها و قارچ‌ها را از بین ببرد و خود سپس در عرض ۲۴ ساعت تجزیه و حل می‌شود.

روش حمله این پوشش فسفری به گونه‌ای است که باکتری‌ها و قارچ‌ها نمی‌توانند برای مقابله با آن راه حل مؤثری بیابند. این اختراع جدید می‌تواند جایگزینی برای داروی پنی‌سیلین باشد که زمانی می‌توانست باکتری‌های مختلف را نابود کند، اما حالا مقاومت زیادی در برابر آن به وجود آمده است.

با از دست رفتن کارایی آنتی‌بیوتیک‌های مختلف، دانشمندان روش حمله فیزیکی به باکتری‌ها و قارچ‌ها را در دستور کار قرار داده‌اند. بدین منظور تا به حال از انواع تابش نور شدید، ترکیبات مختلف مسموم کننده مایع و غیره استفاده شده است.

فسفر سیاه ماده‌ای است که به عنوان جایگزین سیلیکون در صنعت الکترونیک مطرح شده و می‌تواند جایگزینی برای آنتی‌بیوتیک نیز باشد. این ماده در حضور اکسیژن تجزیه می‌شود و لذا استفاده از آن در دنیای پزشکی ساده‌تر است. در نتیجه این فرایند گونه‌هایی از اکسیژن واکنشی تولید می‌شود که به غشای خارجی باکتری‌ها و قارچ‌ها آسیب می‌رساند و در نهایت باعث از بین رفتن آنها می‌شود.

در نهایت فسفر سیاه به طور کامل تجزیه می‌شود و همین مساله موجب می‌شود از این طریق آسیبی به سلول‌های بدن نرسد. این روش در شرایط آزمایشگاهی برای نابودی پنج نوع باکتری و قارچ با موفقیت به کار گرفته شده که عبارتند از E. coli و MRSA و تعدادی قارچ مانند Candida auris. مدت زمان مورد نیاز برای اثربخشی این روش درمانی تنها دو ساعت است و طی این مدت ۹۹ درصد از باکتری‌ها و قارچ‌ها نابود می‌شوند و ظرف مدت ۲۴ ساعت نیز فسفر سیاه تجزیه شده و از بین می‌رود.

منبع: مهر

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان