محققان دانشگاه کمبریج انگلستان و دانشگاه فودان چین می گویند هفت ساعت خوابیدن میزان خواب ایده آل برای افراد میانسالی و بالاتر است و خواب بسیار کم یا زیاد با عملکرد شناختی ضعیف و سلامت روان مرتبط است.
به گزارش گیلان سلامت به نقل از ساینس تک دیلی خواب نقش مهمی در فعال کردن عملکرد شناختی و حفظ سلامت روانی دارد. همچنین با حذف مواد زائد به حفظ سلامت مغز کمک می کند. با افزایش سن، اغلب شاهد تغییراتی در الگوی خواب خود هستیم، از جمله مشکل در به خواب رفتن و ماندن در خواب، و کاهش کمیت و کیفیت خواب. تصور میشود که این اختلالات خواب ممکن است به زوال شناختی و اختلالات روانی در جمعیت مسن کمک کند.
در تحقیقی که نتایج آن در مجله علمی Nature Aging منتشر شد، دانشمندان بریتانیایی و چینی دادههای نزدیک به پانصد هزار بزرگسال 38 تا 73 ساله را از بانک اطلاعات زیستی بریتانیا بررسی کردند. از شرکت کنندگان در مورد الگوهای خواب، کیفیت سلامت روان و احساس سلامت آنها سوال شد و این افراد در یک سری تست های شناختی شرکت کردند. تصویربرداری مغز و داده های ژنتیکی برای تقریبا چهل هزار نفر از شرکت کنندگان در این مطالعه در دسترس بود.
با تجزیه و تحلیل دادهها، تیم تحقیق دریافت مدت زمان خواب خیلی کم و یا خیلی زیاد با اختلال عملکرد شناختی، مانند سرعت پردازش، توجه بصری، اختلال حافظه و کاهش مهارتهای حل مسئله مرتبط است.
این مطالعه نشان داد هفت ساعت خواب در شب، میزان بهینه خواب برای داشتن عملکرد شناختی است، اما همچنین این میزان خواب برای سلامت روانی هم خوب است، به طوری که افراد با میزان خواب خیلی طولانیتر یا خیلی کوتاهتر، علائم بیشتری از اضطراب و افسردگی و کاهش احساس سلامت عمومی را تجربه میکردند.
محققان می گویند یکی از دلایل احتمالی ارتباط بین خواب ناکافی و زوال شناختی ممکن است به دلیل اختلال در خواب موج آهسته - «عمیق» باشد. نشان داده شده است که اختلال در این نوع خواب ارتباط نزدیکی با تثبیت حافظه و همچنین ساخت آمیلوئید- پروتئینی کلیدی که وقتی به اشتباه شکل میگیرد، باعث آشفتگی مغز می شود که مشخصه برخی از انواع زوال عقل است. . علاوه بر این، کمبود خواب ممکن است توانایی مغز را برای خلاص شدن از شر سموم موجود در محیط خود مختل کند.
این تیم همچنین ارتباطی بین میزان خواب و تفاوت در ساختار نواحی مغز درگیر در پردازش شناختی و حافظه، با تغییرات بیشتر مرتبط با خواب بیشتر یا کمتر از هفت ساعت پیدا کردند.
داشتن هفت ساعت خواب مداوم در هر شب برای مدت طولانی، بدون نوسانات زیاد در مدت زمان(مثلا داشتن خواب زیاد در یکی دو روز هفته و خواب کم در یکی دو روز دیگر) برای عملکرد شناختی بهتر و سلامت روان و احساس خوب بودن کلی فرد نیز مهم است. مطالعات قبلی همچنین نشان داده الگوهای خواب منقطع با افزایش التهاب مرتبط است که نشان دهنده استعداد ابتلا به بیماری های مزمن مرتبط با افزایش سن است.
پروفسور جیان فنگ فنگ از دانشگاه فودان در چین گفت: «در حالی که نمیتوانیم به طور قطعی بگوییم که خواب کم یا زیاد حتما باعث مشکلات شناختی میشود، به نظر میرسد تحلیل ما که افراد را در مدت زمان طولانیتری بررسی میکند این ایده را تأیید میکند. دلایلی که افراد مسن خواب ضعیف تری دارند پیچیده به نظر می رسد و تحت تأثیر ترکیبی از ساختار ژنتیکی و ساختار مغز ما قرار دارد.»
محققان می گویند این یافته ها نشان می دهد که مدت خواب ناکافی یا بیش از حد ممکن است یک عامل خطر برای کاهش شناخت در پیری و ابتلا به آلزایمر و دمانس باشد. مطالعات قبلی ارتباط بین مدت زمان خواب و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقل را گزارش کردهاند.
پروفسور باربارا ساهاکیان از دپارتمان روانپزشکی دانشگاه کمبریج، یکی از نویسندگان این مطالعه، گفت: «خواب خوب شبانه در تمام مراحل زندگی مهم است، به ویژه با افزایش سن. یافتن راههایی برای بهبود خواب افراد مسن میتواند برای کمک به حفظ سلامت روانی و تندرستی و جلوگیری از زوال شناختی، بهویژه برای بیماران مبتلا به اختلالات روانپزشکی و نیز افراد مبتلا به دمانس حیاتی باشد.»
منبع: سلامت نیوز